„Polska Wieś Smakuje” Konkurs
„Polska Wieś Smakuje” Konkurs dla Rolniczek, Rolników i Kół Gospodyń Wiejskich
Przyrządźcie tradycyjną potrawę bliską Waszemu sercu, a jej zdjęciem i opisem podzielcie się z nami!
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłasza konkurs na najlepsze praktyki tradycyjnej kultury kulinarnej na obszarach wiejskich. Wykonajcie i prześlijcie zdjęcie i opis Waszej potrawy, która króluje w Waszych regionach. Szukamy dań lokalnych, tradycyjnych, pełnych smaku, a przede wszystkim pysznych i zdrowych! Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody pieniężne.
W konkursie może wziąć udział każdy rolnik indywidualny kultywujący zgłaszaną praktykę kulinarną przez okres min. 3 lat i wszystkie zarejestrowane Koła Gospodyń Wiejskich z całej Polski.
Celem konkursu jest promowanie i dbałość o tradycyjne przepisy kulinarne przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie, ze szczególnym uwzględnieniem bogactwa i różnorodności lokalnych wzorców i praktyk kulinarnych. Potrawy powinny też cechować się walorami smakowymi, odżywczymi i prozdrowotnymi.
Czekamy na zgłoszenia konkursowe w 5-ciu kategoriach:
1.kiszonki z warzyw i owoców 2.zupy 3.potrawy jarskie 4.potrawy z drobiu i ryb 5.potrawy świąteczne.
Warunkiem przystąpienia do Konkursu jest nadesłanie poprawnie wypełnionego zgłoszenia konkursowego na formularzu, wraz z dołączonymi zdjęciami lub filmem, na którym widnieje potrawa, a także recepturą na jej wykonanie.
Zgłoszenia, na zasadach opisanych w Regulaminie można przesyłać do 16-go grudnia 2020 roku na adres: konkurs.kulinarny@nikidw.edu.pl
Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie i udostępniania informacji o nim wśród Waszych bliskich, miłośników i pasjonatów lokalnej kuchni.
Pośrednikiem udziału w konkursie może być Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Urząd Gminy lub Lokalna Grupa Działania, na obszarze działalności których dana tradycja kulinarna jest praktykowana, oczywiście za zgodą zgłaszanych.
Konkurs jest organizowany w ramach operacji pn. “Tradycyjne praktyki kulinarne szansą dla współczesnych wiejskich gospodarstw domowych” realizowanej przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Krakowie ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.
Szczegóły dotyczące Konkursu wraz z Regulaminem i Formularzem zgłoszeniowym znajdują się na stronie internetowej: www.nikidw.edu.pl
Pod linkiem: https://nikidw.edu.pl/2020/11/27/konkurs-polska-wies-smakuje-przyrzadzcie-
tradycyjnapotrawe-bliska-waszemu-sercu-a-jej-zdjeciem-i-opisem-podzielcie-sie-z-nami/
REGULAMIN KONKURSU POLSKA WIEŚ SMAKUJE”
na najlepsze praktyki tradycyjnej kultury kulinarnej na obszarach wiejskich. Konkurs jest organizowany w ramach operacji pn. „Tradycyjne praktyki kulinarne szansą dla wiejskich gospodarstw domowych” realizowanej przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie ze środków Unii Europejskiej w ramach pomocy technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
POSTANOWIENIA OGÓLNE
- Organizatorem Konkursu jest Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi z siedzibą w Warszawie,
- Krakowskie Przedmieście 66.
- Konkurs ma charakter ogólnopolski.
- Regulamin dostępny jest na stronie internetowej Organizatora www.nikidw.edu.pl
- Regulamin określa zasady uczestnictwa w Konkursie i warunki organizacyjne.
- Zgłoszeń do Konkursu można dokonywać od dnia 28 listopada do 16 grudnia 2020 roku.
- CEL KONKURSU I ADRESACI
- Celem konkursu jest identyfikowanie i upowszechnianie tradycji kulinarnych polskiej wsi jako dziedzictwa kulturowego obszarów wiejskich, a w szczególności:
- promowanie lokalnych i regionalnych tradycji kulinarnych polskiej wsi;
- zebranie i wyłonienie charakterystycznych sposobów przygotowywania tradycyjnych potraw, przepisów na nie oraz sposobów i pomysłów na ich przygotowanie i serwowanie, w oparciu o wzorce tradycyjne (surowce i produkty spożywcze, naczynia, nakrycia);
- wymiana i popularyzacja przepisów i doświadczeń w zakresie kultury kulinarnej i ich upowszechnianie wśród mieszkańców obszarów wiejskich;
- promowanie zdrowego i zrównoważonego sposobu odżywiania się;
- budowa więzi wśród lokalnych społeczności obszarów wiejskich w oparciu o wspólne dziedzictwo kultury kulinarnej.
- Konkurs skierowany jest do gospodarstw rolnych oraz do Kół Gospodyń Wiejskich z obszaru całej Polski.
- PRZEDMIOT KONKURSU
Przedmiotem konkursu jest opis dobrej praktyki tradycji kulinarnej – potrawy przygotowywanej i kultywowanej w gospodarstwach wiejskich, wpisujących się w kategorie konkursowe określone w pkt. IV niniejszego regulaminu.
III. ZASADY UDZIAŁU W KONKURSIE
- Do udziału w Konkursie może przystąpić rolnik indywidualny kultywujący zgłaszaną praktykę kulinarną przez okres min. 3 lat oraz Koło Gospodyń Wiejskich.
- Pośrednikiem udziału w konkursie może być Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Urząd Gminy lub Lokalna Grupa Działania, na obszarze działalności których dana tradycja kulinarna jest praktykowana, za zgodą zgłaszanych.
- Zgłoszenie konkursowe powinno zawierać:
- nazwę, opis potrawy i obszar, gdzie dana tradycja kulinarna jest praktykowana;
- przepis lub recepturę z wykazem surowców i składników na 4 porcje oraz opis sposobu wykonania;
- materiał ilustrujący w postaci fotografii w rozdzielczości co najmniej 1280 x 1024 (1MPix) lub filmu.
- Udział w Konkursie jest nieodpłatny.
- Udział w konkursie jest dobrowolny.
6.Warunkiem przystąpienia do Konkursu jest nadesłanie poprawnie wypełnionego zgłoszenia konkursowego na formularzu stanowiącym załącznik do niniejszego regulaminu.
- Zgłoszenie konkursowe powinno być przysłane drogą elektroniczną na adres:
konkurs.kulinarny@nikidw.edu.pl do dnia 16 grudnia 2020 r.
- Oceny i wyboru zgłoszeń konkursowych dokonuje Jury Konkursu, posługując się kryteriami
formalnymi i merytorycznymi, o których mowa w pkt. V niniejszego regulaminu.
- O miejscu na liście rankingowej decyduje Jury Konkursu na podstawie kryteriów konkursowych.
- Uczestnik nadsyłający zgłoszenie wyraża zgodę na wykorzystanie, powielanie i upowszechnianie nadesłanych wraz ze zgłoszeniem konkursowym materiałów informacyjnych i graficznych, w tym przepisów, fotografii i tekstów oraz publikację powyższych we wszystkich formach przekazu we wszystkich działaniach związanych z realizacją projektu „Tradycyjne praktyki kulinarne szansą dla współczesnych gospodarstw domowych”.
- Uczestnik (zgodnie z ustawą z dnia 04.02.1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych Dz.U. z 2019r., poz.1231, z późn. zm.) wyraża także zgodę na wykorzystanie nadesłanych materiałów w mediach elektronicznych i tradycyjnych oraz w wydawnictwach Organizatora.
- Uczestnik akceptuje warunki konkursu i wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych (RODO) z dnia 27 kwietnia 2016 r. oraz ustawą z dnia 10 maja 2018 o ochronie danych osobowych (Dz.U. z 2019 r., poz. 1781 ).
- Przesłanie zgłoszenia jest równoznaczne ze zgodą na warunki niniejszego Regulaminu.
- Decyzje w sprawach nieobjętych Regulaminem podejmuje Organizator. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
- Wyboru zwycięzców Konkursu dokonuje Jury Konkursu na podstawie stworzonej listy rankingowej.
- Lista zwycięzców zostanie ogłoszona na stronie internetowej Organizatora Konkursu.
- Od wyników konkursu nie przysługują odwołania.
- Materiały nadesłane do konkursu wraz ze zgłoszeniem nie podlegają zwrotowi.
22.Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany regulaminu z ważnych powodów, nieprzewidzianych okoliczności lub zadziałania siły wyższej.
- Zmian w Regulaminie dokonuje Organizator i ogłasza je na stronie internetowej.
- W sprawach nieuregulowanych Regulaminem stosuje się przepisy prawa polskiego.
- KATEGORIE KONKURSOWE
- Zgłoszenie konkursowe powinno wpisywać się w jedną z pięciu kategorii konkursowych:
1) Kiszonki z warzyw i owoców 2) Zupy 3) Potrawy jarskie – danie główne 4) Potrawy z drobiu i ryb – danie główne 5) Potrawy świąteczne
- Uczestnik może zgłosić do konkursu jedną praktykę kulinarną w danej kategorii i nie więcej niż trzy w różnych kategoriach.
- NAGRODY
- Główną nagrodą konkursową za zajęcie pierwszego miejsca w danej kategorii jest nagroda pieniężna w wys. 1 000 zł oraz dyplom.
- Nagrodą za zajęcie drugiego miejsca jest nagroda pieniężna w wys. 600 zł oraz dyplom.
- Nagrodą za zajęcie trzeciego miejsca jest nagroda pieniężna w wys. 400 zł oraz dyplom.
- OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych informujemy, iż:
- Administratorem danych osobowych uczestników Konkursu jest Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Kontakt z Organizatorem jest podany w pkt. VII. Regulaminu.
- Z Inspektorem Ochrony Danych Organizatora można skontaktować się w następujący sposób: adres e-mail: rodo@nikidw.edu.pl, Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, ul. Krakowskie Przedmieście 66, 00-322 Warszawa
- Organizator przetwarza dane osobowe w zakresie zgodnym z przekazanym Formularzem Zgłoszeniowym. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz konieczne do wzięcia udziału w Konkursie. Konsekwencją niepodania niezbędnych danych będzie brak możliwości zakwalifikowana zgłoszenia do Konkursu.
- Dane osobowe przetwarzane będą przez Organizatora na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO w celu przeprowadzenia Konkursu, w tym w szczególności wyłonienia Laureatów, ogłoszenia i publikacji wyników oraz wydania nagród.
- Dane osobowe będą przetwarzane od chwili ich pozyskania przez czas, jaki jest niezbędny do przeprowadzenia Konkursu. Po okresie niezbędnym dla ustalenia i obrony przed roszczeniami dane osobowe nie będą wykorzystywane. W sytuacji korzystania z prac konkursowych dane osobowe zostaną zanonimizowane.
- Dane osobowe mogą być przekazywane do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako Organizatora Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi. Ponadto dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom zewnętrznym w ramach obsługi bieżącej działalności Instytutu, na mocy zawartych umów, z poszanowaniem prawa do ochrony danych osobowych.
- W związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługują następujące prawa:
- a) dostępu do danych, informacji o przetwarzanych danych oraz otrzymania ich kopii;
- b) sprostowania (poprawiania) danych;
- c) usunięcia danych – dane osobowe zostaną usunięte niezwłocznie, jeżeli nie będą już niezbędne do celów, dla których zostały zebrane lub są przetwarzane, albo gdy została cofnięta zgoda na ich przetwarzanie lub w pozostałych przypadkach wskazanych w art. 17 ust. 1 RODO;
- d) ograniczenia przetwarzania danych, ze skutkiem równoznacznym z rezygnacją z udziału w Konkursie; e) wycofania udzielonej zgody w każdym momencie, ze skutkiem równoznacznym z rezygnacją z udziału w Konkursie. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem;
- f) wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (na adres Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa).
- Aby zrealizować swoje prawa należy skontaktować się z Organizatorem zgodnie z danymi wskazanymi w ust. 1. Organizator informuje, że nie dochodzi do zautomatyzowanego podejmowania decyzji ani do profilowania, o których mowa w art. 22 ust. 1 i 4 RODO.
- Organizator nie przekazuje danych osobowych do państw trzecich, tj. poza terytorium Europejskiego Obszaru Gospodarczego ani do organizacji międzynarodowej.
VII. KONTAKT 1. Sekretariat Konkursu znajduje się w siedzibie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi, ul. Krakowskie Przedmieście 66, 00-322 Warszawa. 2. Informacje nt. Konkursu można uzyskać pod nr. telefonów: Jolanta 508 925 725 Urszula 511 134 544 oraz pod adresem e-mail: konkurs.kulinarny@nikidw.edu.pl
Załącznik do regulaminu konkursu
Adresat zgłoszenia: Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi
ul. Krakowskie Przemieście 66, 00-322 Warszawa
e-mail konkurs.kulinarny@nikidw.edu.pl
ZGŁOSZENIE UDZIAŁU W KONKURSIE
„Polska wieś smakuje”
Gospodarstwo rolne/Koło Gospodyń Wiejskich pod nazwą………………………………………………………………………., mające siedzibę w (wpisać dokładny adres):
Powiat……………………….…………………………..Gmina:…………………………………………………… Miejscowość………………………………….
nr domu…………………………..….kod pocztowy…………………..
zgłasza udział w Konkursie organizowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie i przesyła zgłoszenie konkursowe w następujących kategoriach:
L.p. | Kategoria konkursowa | Nazwa zgłaszanej praktyki
kultury kulinarnej |
1. | Kiszonki z warzyw i owoców |
|
2. | Zupy |
|
3. | Potrawy jarskie – danie główne | |
4. | Potrawy z drobiu i ryb – danie główne | |
5. | Potrawy świąteczne |
Charakterystyka zgłaszanej praktyki kultury kulinarnej
Opis zgłaszającego (gospodarstwa, Koła Gospodyń Wiejskich) | |
Charakterystyka zgłaszanej praktyki kulinarnej (nazwa i opis potrawy, przepis lub receptura z wykazem surowców i składników na 4 porcje oraz opis sposobu przyrządzania)
|
|
Jaka jest historia zgłaszanej tradycji kulinarnej, związek z regionem, społecznością lokalną? | |
Czy zgłaszana praktyka kulinarna jest kultywowana w gospodarstwie/w działalności KGW? (od jakiego czasu, na jakim obszarze, w jaki sposób?) | |
Czy zgłaszana praktyka kulinarna może mieć zastosowanie w zdrowej (zrównoważonej) diecie? | |
Czy zgłaszana praktyka kulinarna ma walory społeczne? (np. jak przyczynia się do integrowania społeczności lokalnej) | |
Czy zgłaszana praktyka kulinarna ma walory gospodarcze? (np. czy przyczynia się lub może przyczynić do zwiększenia dochodów rolników/KGW) | |
Czy zgłaszana praktyka kulinarna ma walory ekologiczne? (np. jak przyczynia się do ochrony środowiska i dziedzictwa przyrodniczego) | |
Czy zgłaszana praktyka kulinarna ma walory kulturowe? (np. jak przyczynia się do zachowania i rozwoju kultury wsi) |
Osobą kontaktową ze strony Zgłaszającego jest (wpisać imię i nazwisko)………………………………………….
Telefon………………………………..………
E-mail……………………………..………….
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (imienia, nazwiska, danych kontaktowych, wizerunku) przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie, ul. Krakowskie Przedmieście 66 w celu organizacji, przeprowadzenia i publikacji wyników Konkursu. Jednocześnie oświadczam, że wszystkie osoby będące na przesłanych materiałach wyraziły zgodę na wykorzystanie ich wizerunku przez organizatora konkursu w ww. celach.
……………………………………………………………………………………………
(Imię i nazwisko osoby akceptującej zgłoszenie i upoważnionej do reprezentowania)